کمردرد یا سیاتیک؛ تفاوت از علت گرفته تا علائم

کمردرد یا سیاتیک

فهرست مطالب

کمردرد یا سیاتیک؛ تفاوت از علت گرفته تا علائم

کمردرد مشکلی است که از هر 10 نفر 8 نفر در مقطعی از زندگی خود تحت تاثیر آن قرار می‌گیرند و از هر 10 نفر 4 نفر به سیاتیک مبتلا می‌شوند. از آنجائیکه این دو عارضه، علائم مشابهی دارند به راحتی می‌توان این دو حالت را با هم اشتباه گرفت.

هم کمردرد و هم سیاتیک ممکن است زمانی رخ دهند که اعصاب تحت فشار قرار گرفته یا تحریک شوند. هر دو می‌توانند به صورت خفیف یا شدید خود را بروز دهند. هر دو بیماری می‌توانند به سرعت برطرف شوند یا مزمن شوند و عملکرد روزانه را محدود کنند. و هر دو ممکن است با افزایش سن بیشتر شوند. پس تفاوت این دو چیست؟

در ابتدا تشخیص اینکه آیا مشکل شما ناشی از کمردرد است یا سیاتیک، امری دشوار است. مهم‌ترین مشکل اینجاست که این دو عارضه به طور اغلب با هم پیش می‌روند. اما به گفتۀ دکتر آنتیمو پل گاززیلو، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بیمارستان‌های دانشگاهی: کمردرد و سیاتیک شرایط متفاوتی از هم دارند.

کمردرد: علائم و علت‌ها

علائم کمردرد می‌تواند شامل درد شدید یا تیز و همچنین همراه با سفتی و محدودیت در دامنه حرکتی باشد. علائم کمردرد معمولاً در قسمت تحتانی کمر رخ داده، ولی به سمت باسن گسترش نمی‌یابد. علت ایجاد کمردرد می‌تواند ناشی از عضلات باشد، یا اعصاب  و یا هم به دلیل مشکل در ساختار ستون فقرات ایجاد شود. در بیماران جوان‌تر، معمولاً کمردرد معمولاً نتیجه آسیب کمر یا کشیدگی و پارگی جزئی عضلات اطراف ستون فقرات می‌باشد، این در حالی است که در بیماران مسن‌تر، کمردرد معمولاً به دلیل بیماری‌هایی مانند آرتروز، تخریب دیسک و یا تنگی کانال نخاعی (باریک شدن کانال نخاعی، فشار بر عصب داخل آن) رخ می‌دهد.

عوامل رایج کمردرد
عوامل رایج کمردرد

پیشنهاد می کنیم مقالۀ پروتئین وی حین توانبخشی آسیب های اسکلتی-عضلانی را مطالعه کنید.

علائم سیاتیک می‌تواند شامل سوزش، احساس گزیدگی و یا درد شدید باشد که از ناحیه کمر شروع شده و باعث احساس ضعف  و ناتوانی در پا شود. اغلب اوقات، سیاتیک در پشت پا و فقط در یک طرف بدن احساس می‌شود. سیاتیک می‌تواند فقط گاهی اوقت بروز دهد و صرفاً تحریک کننده  باشد و گاهی خیلی شدید و ناتوان کننده باشد. اگر وضعیت شدید باشد، می تواند همراه با بی‌حسی و یا گزگز باشد. اگر عصب به مرور زمان آسیب ببیند، می‌تواند باعث ضعف در ساق و کف پا شود.

علل شایع سیاتیک عبارتند از بیرون زدگی و فتق دیسک، یا بدتر شدن آرتروز، تنگی کانال نخاعی و تخریب دیسک به دلیل افزایش سن. از علت‌های دیگر می‌تواند به ناراستا بودن مهره‌ها، آسیب به کمر یا ران، یا فشرده شدن عصب سیاتیک توسط عضله پیریفورمیس در باسن اشاره کرد.  دکتر گاززیلو می‌گوید: «بزرگ‌ترین تفاوت بین کمردرد و سیاتیک این است که معمولاً کمردرد فقط در ناحیه کمر، در بالای یا پایین خط شلوار است. علائم سیاتیک معمولاً به پایین و به سمت پا و مچ پا انتشار پیدا می‌کند. کمردرد اغلب بر حرکت را تحت تأثیر قرار می‌دهد، این در حالی است که سیاتیک می‌تواند باعث بی‌حسی، گزگز یا ضعف در ساق و یا کف پا شود.

علائم درد سیاتیک
علائم درد سیاتیک

گزینه‌های پیش رو برای درمان

هم برای کمردرد و هم برای سیاتیک، استراحت و زمان بسیار مهم است. خیلی مهم است که از  فعالیت‌هایی که علائم را بدتر می‌کنند، بپرهیزید. در ابتدا می‌توانید داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن و یخ یا پک گرما را امتحان کنید.

 اگر با وجود تمام این تلاش‌ها، درد باز ادامه یافت و منجر به محدودیت در فعالیت روزمره شد، حتما به پزشک مراجعه کنید. احتمالاً پزشک شما پس از معاینه، برای تشخیص بهتر انجام از اشعه ایکس، تصویربرداری MRI و  یا آزمایش هدایت عصبی (الکترومیوگرافی) استفاده کند.

گزینه‌های درمانی نیز می‌تواند شامل فیزیوتراپی، درمان‌های کایروپراکتیک، ماساژ درمانی و طب سوزنی به همراه تزریق شل کننده‌های عضلانی، داروهای مربوط به درد عصبی یا استروئیدها باشد.

لازم به ذکر است تزریقات به بیمارانی توصیه می‌شود که با درمان‌های محافظه کارانه بهبود نمی‌یابند یا به دلیل درد قادر به شرکت در فعالیت های روزمره نیستند. در انتها ذکر این نکته الزامی است که:  اگر سایر درمان‌ها مؤثر نباشند، جراحی بعنوان آخرین  گزینه توصیه خواهد شد.

 

منابع

  1. Low Back Pain vs. Sciatica: What’s the Difference? | University Hospitals

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *